Grüezi! (Tämän sanan tärkeyttä painotettiin tänään koulussa. Se on siis yleinen tervehdys täällä.)

Hengissä ollaan! Kyllä tässä on paljon ehtinyt tapahtuakin. Koko ajan on kauhea hypetys päällä, että mitä seuraavaksi?? :D Sitä ei oikein käsitä, että mä oon täällä useamman kuukauden, mulla ei oo mikään kiire mihinkään! :) Ehkä juuri siitä syystä on tämä blogin päivittäminenkin vähän jäänyt.

Ostin tosiaan niitä kosteuspyyhkeitä... Voisi ehkä sanoa paremminkin kosteita pyyhkeitä... Ne oli nimittäin tarkoitettu vessanpytyn reunan desinfioimiseen...! :D Seuraavana päivänä kävin sitten ostamassa vauvojen peppujen pesuun tarkoitettuja liinoja. Kai nekin asiansa ajaa. :D ...ja saanpahan tarvittaessa desinfioitua pytyn reunan. :D

Sen suhteen liinat eivät ainakaan ole rahanhukkaa, sillä nyt kun meidän kerros alkaa olemaan pikkuhiljaa täynnä, myös keittiö ja vessa näyttää siltä...! Sisällä haisee tupakka, vaikka siitä on huomautettu asianomaisille useampaan otteeseen, vessanpöntössä on milloin p***aa, milloin verta tai tamppooni, keittiössä on puhtaat ja likaiset astiat sekaisin... En ihan täysin osannut varautua tällaiseen!

Minulla ja matkakumppanillani on hurjia ongelmia apurahojen kanssa... Meidän koulussa kv-koordinaattori ei (YLLÄTYS YLLÄTYS) tiedä niistä mitään! Hänelle ei ole opetettu niitä, kun hän on tullut taloon, ja kaikki tiedot apurahoista ovat kuulemma vain tämän työlomalla (viimeisin tieto) olevan päässä!!! Joo, sitä mieltä mekin ollaan, että miten tämä voi olla mahdollista! Kävipä nyt sitten niin, että tälle matkakaverilleni oli maksettu Erasmus-apurahaa. Useammassa sähköpostissa sanottiin, että Eu-maihin JA SVEITSIIN menevät opiskelijat täyttävät Erasmus-apurahahakemuksen. (Siitäkin huolimatta ettei Sveitsi ole EU-maa.) Niinpä me sitten täytettiin. No, kaverilleni oltiin nyt sitten maksettu 800€ Erasmus-apurahaa, ja heti perään oli tullut viesti, että apuraha ei olisikaan kuulunut hänelle, ja että hänen piti nyt sitten palauttaa se. !!!!?????!!!!! Mä alan olee oikeesti ihan täynnä näitä kommelluksia!

Lisäksi täällä useampi ihminen on sanonut saavansa myös Sveitsin koulusta jonkinlaista apurahaa (olikohan CHF 250 kuussa). Se on aika iso raha ja meille ei ole kerrottu MITÄÄN siitä, että saataisin myös täältä jonkinlaista apurahaa...!!?? Ja ollaan siis kuultu tätä useamman eri kansalaisuuden edustajilta, joten ei voi olla mikään koulukohtainen asia.. Saa nyt nähdä sitten miten käy. Ainoa taho, jolta rahat ovat tulleet oikean suuruisina ja oikeaan aikaan, on kela...! Kerrankin hatun nosto heille. ;)

Ostettiin Halb Taxit. Mä en saanut sitä Gleis 7 -korttia (jolla siis saa matkustaa kello 19 jälkeen ilmaiseksi), koska se on tarkoitettu ainoastaan alle 25-vuotiaille. Halb Tax maksoi CHF 150, ja Gleis 7:n kanssa se olisi maksanut yhteensä CHF 249. No, kyllä tuosta Halb Taxistakin on onneksi apua. Tarkoittaahan se 50% alennusta ainakin junissa (ja vissiin myös laivoissa ja busseissa).

No, pitihän sitä korttia heti testata, ja niinpä mentiin tämän yhden finskin (suomalaisen) luo Aarauhun. Käytiin ensin hänen luonaan, sitten käytiin ulkona syömässä. Söin grillattua lohta, pinaattia (otin vain vähän), riisiä ja sitruunakastiketta. Oli melkoisen hyvää. Annos näytti pieneltä, mutta kyllä se asiansa ajoi. Syönnin jälkeen lähdettiin etsimään erästä baaria, jossa tämän suomalaisen likan vuokranantaja oli töissä. Paikka on nimeltään JojoAarau. No, osoittautuipa sitten, että ruokapaikkamme oli melkein baarin vieressä, mutta me tehtiin pieni lenkki vahingossa. :) Ei se mitään, katsotaan kellä on keväällä Jennifer Lopezin pakarat kiipeämisen jäljiltä. ;)

Eilen käytiin sitten linnassa. :)

 

1910669.jpg

Mukana oli neljä suomalaista vaihtaria ja yksi saksalainen Oltenista ja yksi suomalainen sieltä Aarausta. Linna oli Lenzbergissä, n.15 minuutin junamatkan päässä Oltenista. Aika jännä että sinnekin sai kiivetä kieli vyön alla!!? :D Rinteillä oli lehmiä ja lampaita, ja kaikilla oli kellot kaulassa. Se oli aivan mahtavan kuulosta ku elukat juoksenteli ja kuului kellojen kalkatus. :) Tulipa otettua lampaista ehkä turhan monta kuvaa, kun useampi kuin yksi ihminen kysyi, että tykkäänkö jotenkin erityisen paljon lampaista. :D Ja tulipa kurkattua 51 metriä syvään kaivoon! :O

1910670.jpg

...ja vielä lisää kiipeämistä... Mun ikkunasta näkyy sellainen pieni vuori (tai Sveitsin mittakaavassa kukkula). Tulipa sitten sinnekin kavuttua yhtenä päivänä! Oli jyrkempi kuin miltä näyttää! :O Onneksi oli kävelysauvat mukana!

Tänään alkoi koulu. Meidän piti olla koululla 10.15 ja sitten istuttiin luentosalissa yli 2h ilman taukoa, saatiin jonkinnäköiset kurssiaikataulut ja ei muuta kun kotiin. :) Huomenna taas 10.15 sinne tutustumaan kirjastoon...

Koulun jälkeen käytiin kaupungintalolla ilmoittautumassa asukkaiksi Sveitsiin (?), Olteniin (?) tai johonkin. :D Mukana piti olla koulun hyväksymiskirje, tiliote pankista (tai joku muu "varallisuustodistus") (onneksi en hakenut tätä melkein 40€:n paperia silloin Suomesta, koska pelkkä printattu tiliote riitti!), vuokrasopimus asuntolasta, passi ja Eurooppalaisen sairaanhoitokortti (tai joku muu todistus siitä, että sulla on edes jonkinlainen vakuutus). Tällä kertaa se maksoi CHF 20, mutta sinne pitää kuulemma myöhemmin viedä ainakin passikuva, ja sit se maksaa jotain CHF 70:n luokkaa...

Kotiintulomatkalla pistäydyttiin Coop -nimisessä kaupassa. Ostin 0,5l:n pullon viiniä, ja se maksoi CHF 2,70!!! Laskekaa siitä, kun yksi frangi on 0,60 euroa! :D ...kassalla multa kysyttiin paperit....!!!!!!????????!!!!!!!!! Oletan, että ikäraja on 18v ostaa viiniä, ja mä oon kuitenkin sen 26v... Aika hyvin vissiin säilyny. ;)

Kana on kallista, viini on halpaa, kalja on halpaa, siideriä ei meinaa löytää mistään (paitsi keskustan Coopista löytyi päärynä-Kopperbergiä), autot pysähtyy suojatien eteen jos olet menossa tien yli (eli siis antavat tietä), esim.pienien puotien ja meidän wc-koppien ovet aukeaa sisäänpäin eikä ulospäin niinku Suomessa on totuttu, turkkilaisia (tai ainakin sen näköisiä) miehiä on paljon ja niillä on kalliita (tai ainakin sen näköisiä) autoja, postimerkki maksaa CHF 1,30, maitotölkit myydään lämpöisestä, valmiiksi siivutettua juustoa tai leipää ei löydy, kevyttuotteita ei juuri ole (tai jos on, niin ne on painonvartijoiden tuotemerkkejä ja maksavat enemmän), roskia ei loju kaduilla, junat tosiaan kulkee ajallaan, raanavettä voi juoda, kolikoita ei meinaa erottaa toisistaan ja setelit näyttää lasten askartelemilta, paljon etanoita, isompia hämähäkkejä, ei tiskikaappia, baareissa saa polttaa... Tossa nyt jokunen kulttuuriero. En voi shokiksi sanoa, kun en ole sen kummemmin vielä saanut shokkia. Oon kyl ihan varma, että kotona tulee paiskottua ovia, kun tottuu täällä aina työntämään oven auki sisäänmennessä. :D

Ikävä ei ole vielä. :) Haluaisin vaan niin näyttää kaikille tutuille näitä paikkoja, koska ovat niin upeita! Tututkin toki, mutta tarkoitin nyt lähinnä näitä paikkoja. ;)

En vieläkään osannu linkittää noita kuvia, mut kun niitä ei oikeestaan ole missään internetissä, ni ei se kai onnistuisikaan. Jätin ne nyt kuitenkin hieman isommaksi niin on kivempi katella.

Kiitos jälleen kommenteista! Jenny, voidaan vaihtaa kuulumisia mesen välityksellä, mutta en viitsisi tänne laittaa omia yhteystietojani. Ja kiitos tervetulotoivotuksista Sveitsiin! Jännä huomata, että täällä tosiaan asuu myös paljon suomalaisia! ...ja se, että nämä ihmiset ovat löytäneet mun blogin. :)

Gute Nacht! Auf Wiedersehen!

P.S. Kyllä, kuvien värejä on vähän muokattu, kun olisivat muuten olleet aika harmaita...